Ympäristön katsominen uusin silmin, miksi ihmeessä?

Eija Pelkonen

Sitkeän Selviytyjän toukokuun teemana on ”Uusin silmin, out of the Box”. Mitä sillä oikein tarkoitetaan? Mitä hyötyä siitä minulle voisi olla ja miten osaisin siihen ryhtyä? Entä miten sitä pitäisi toteuttaa? Eikö riitä, että ajattelen, mitä ajattelen, katson mitä katson sillä tyylillä, joka minulle on jo tavaksi tullut ja sillä olen hyvin tähänkin asti pärjännyt?


Riittäähän toki, mutta heräsin pohtimaan tätä teemaa Peter Franciscon ajatelman äärellä: ”Jos teet aina niin kuin olet tähän astikin tehnyt, saat tuloksesi sitä mitä aina tähän astikin olet saanut”. Jos löydät mielestäsi edes yhden ”voi kunpa elämässäni tapahtuisi” -tyylisen ajatuksen, niin jotakin pientä muutosta, pientä uusin silmin katsomista voisit yrittää. Ja jos mielesi nyt yrittää huutaa ”ei ole aikaa, ei ole resursseja”, niin voit hiljentää tuo mielen sisäisen latistajan vastaamalla, että entäpä jos onkin?

Suurin osa meistä kulkee useimmiten ja suurimman osaa päivää eräänlaiset autopilottisilmälasit silmillään. Se on toisaalta ihan hyvä juttu, sillä päivittäin toistamamme tavat ja tottumukset suojaavat meitä stressiltä pitämällä meidät tutulla ja turvallisella mukavuusalueellamme. Asioiden tekeminen samoin kuin aina ennenkin on myös energiataloudellista. Ongelma vain on siinä, että näin toimimalla tietoisuuteemme mahtuu ja huomiomme kiinnittyy vain tuttuihin, turvallisiin ja omaan kokemusmaailmaamme sopiviin asioihin. Ja silloin kehittyminen jämähtää paikoilleen.

Uusin silmin –katsominen on omien rutiinien murtamista ja epämukavuusalueelle uskaltautumista. Se on seikkailua uteliaille, lääkettä skeptisille ja polttoainetta uskallusta sekä rohkaisua kaipaaville. Se toimii, jos haluat kehittyä, uudistua tai uudistaa tai vain löytää itsellesi uudenlaista iloa ja energiaa. Se on opettelua pois tavanomaisesta ajattelusta ja asioiden näkemistä eri näkökulmista ja edes hitusen toisin kuin aiemmin. Uusin silmin laajentaa katsantokantojasi ja ymmärrystäsi, eli se vahvistaa ajattelutaitojesi laatua. Sen avulla sinun on mahdollista löytää ratkaisuja, joita et tiennyt edes olevan olemassakaan, vaikka ovat siinä vieressäsi odottaneet löytämistään jo aimo tovin. Kyseessä ei siis ole mikään synnynnäinen jollekulle suotu lahja, vaan kuten mikä tahansa kenen tahansa opittavissa oleva taito. Ja parasta on, että voit itse päättää, koska ja miten otat tämän taidon käyttöösi, sillä sitä ei tarvitse opiskella kirjoista ja kansista. Vain päätös mukaan lähtemisestä kokeilemaan riittää!

Jos nyt kuulet pääsi sisältä äänen ”äh, liian vaikeaa, liian aikaa vievää”, niin eipä muuten ole! No ehkä jonkin haitalliseksi rutiiniksi muodostuneen tavan poisoppiminen on haasteellista (siihenkin on kyllä olemassa lääkkeet, kts. Sitkeän Selviytyjän verkkokurssit Mahdollisuusmatkailija https://sitkeaselviytyja.fi/kurssikategoria/selviytymisen-taidot/ ja Tavoitteista Totta https://sitkeaselviytyja.fi/kurssi/tavoitteista-totta-miten-saada-hyvat-suunnitelmat-kaytannon-arkeen/). Tulen kuitenkin osoittamaan sinulle Sitkeän Selviytyjän Facebook –sivuilla toukokuun aikana 10 yksinkertaista keinoa, joilla voit rikkoa tavallista arkeasi jollakin uudella yksinkertaisella tavalla ja joilla saat ajatuksiisi ilmaa sekä mahdollisuuden nähdä asioita uusin silmin. Riittää kunhan kokeilet ja löydät itseäsi houkuttavimman tavan jatkaa kokeilua. Ja jos haluat saada tästä kokeilusta itsellesi uuden rutiinin, niin siihen riittää tutkimustenkin mukaan vain 21 päivän toisto. Testattu on!