Tiedätkö, miten vahvistat kykyäsi selviytyä vaikeuksista?

Eija Pelkonen

Haastavissa tilanteissa punnitaan ihmisen kyky kannatella itse itseään.

Enpä olisi tammikuussa Facebookin helmi- ja maaliskuun aihetta suunnitellessani, kuinka ajoituksellisesti oikeaan osui pohtia vaikeuksista selviytymisen taitoa. Miten ihmisen on mahdollista vahvistaa itsessään sisäistä turvaa, kun maailmalla tapahtuu mitä kauheimpia asioita.

Mikä sinulle on vaikea tilanne?

Vaikeuksista selviytymisen taitoa käsitellessä on hyvä muistaa vaikeus-sanan monialaisuus ja syvyys. Se mikä minulle on vaikeus, ei sitä välttämättä ole sinulle. Ja päinvastoin. Vaikeus voi olla haastava tilanne, omalle epämukavuusalueelle joutumista, huolen kohtaamista, epävarmuuden paikka, vastoinkäyminen, menetys, sairaus, kärsimys, uhkatekijä, tai jopa kriisi, jolla silläkin on omat tasonsa aina traumaattiseen kriisiin asti.

Mitä ihmisessä tapahtuu vaikeuksia kohdatessa?

Useimmiten vaikeus hiipii elämään pikkuhiljaa ja jonakin päivänä sitä vain herää huomaamaan, että suossa ollaan ilman tietoa ulospääsystä. Toisen ääripään esimerkki äkillisestä kriisistä ovat yllättäen tapahtuvat onnettomuudet.

Vaikeus tyypillisesti iskee ihmisen kanveesiin. Silloin ihminen kokee olevansa tilassa, jossa pelko, ahdistus, suru täyttävät mielen. Energiaa ei löydy ratkaisujen etsimiseen, toivottomuus valtaa alaa ja elämä muuttuu hetki kerrallaan selviämiseksi.

Silti, ihminen on aivan uskomaton olento, sillä jostakin hän kaivaa esiin jotakin, jota itse kutsun selviytymiskyvyksi. Hän nousee ylös, mieli ja polvet ruvella, joko yksin tai toivottavasti muiden tukemana. Suorituspisteitä ei tässä prosessissa jaeta, vaan ylipäätään se, että ihminen jaksaa suostaan ylös nousta, on osoitus siitä, että ihmisessä on jo valmiina jotakin sellaista vaikeasti sanoin kuvattavaa, jonka avulla hän kiipeää takaisin vahvemmalle maanpinnalle.

Milloinkaan ei ole liian myöhäistä vahvistaa omaa psyykkistä ja henkistä kestävyyttään!

Selviytymiskyky on siis meillä geeneissämme. Mutta monella nykyajan ihmisellä on päässyt katoamaan se, miten omaa kestävyyttään voisi vahvistaa. Olet varmasti törmännyt resilienssiä koskeviin artikkeleihin, joissa teemaa käsitellään. Kaiken lähtökohta on se, että tämänkaltainen taito (kutsuu sitä sitten resilienssiksi, psyykkiseksi kestävyydeksi, palautumisen kyvyksi tai selviytymisen taidoksi) ei ole pelkkä ominaisuus, jota joko on tai ei ole, vaan ennen kaikkea asenne- ja tahtokysymys.

Oman kestävyyden kasvattaminen lähteekin aina tahtotilasta, omien uskomusten perkaamisen kautta. Psykologiassa puhutaan mm. pystyvyysuskosta, eli ajattelenko siten, että kyllä minä saatan tähän pystyä ja tässä jopa onnistua. Tästä matka jatkuu jokaisella hieman erilaisia polkuja pitkin, ja seuraavaksi kertaan vielä Facebook-postauksissani helmi-maaliskuussa 2022 esittelemäni stepit, eli muutamat vaihtoehdot, joiden pohtimisesta ihmiset ovat saaneet apuja.

Vinkkejä, miten voit vahvistaa omia vaikeuksista selviämisen taitojasi:

  1. Kirkasta lähtökohtasi. Ihmiselle kun ei ole annettu mahdollisuutta elää kriisitöntä elämää, ja ennemmin tai myöhemmin jokainen meistä joutuu elämässään jonkinlaiseen mieltä ravisuttavaan käännekohtaan.
  2. Laajenna näkökulmaa. Ihminen tyypillisesti miettii, mitä tai minkä menettää, mutta yhtä todellista on, että jotakin pysyy ja säilyy. Voisitko keskittyä tietoisemmin näiden asioiden miettimiseen?
  3. Kartoita tukipilarisi. Siltakaan ei pysy pystyssä yhden pilarin varassa, joten tarkista, onko sinulla niitä riittävästi ja mikä niiden kunto on. Pilarit ovat omaan elämääsi sisältöä ja merkitystä tuovia asioita ja ihmisiä ympärilläsi.
  4. Tunnista tunteesi. Kaikkia vaikeuksia yhdistää vaikeat tunteet ja niiden herättämät ajatukset. Ihminen käyttää niiden edessä erilaisia selviytymismekanismeja, joista osa on suorastaan vahingollisia, esimerkkinä tapahtuneen lakaisu maton alle. Parasta mitä itsellesi voit suoda, on opetella työskentelemään myös näiden hankalien tunteiden kanssa.
  5. Tarkista kriteerisi. Millaisen luvan annat itsellesi suremiseen? Vaaditko itseltäsi liikoja haastavassa tilanteessa? Olennaista kun ei ole heti löytää ratkaisuja vaan se, että osaat olla itseäsi kohtaan tarvittavan lempeä ja myötätuntoinen.
  6. Hyödynnä mielesi mahtava voima. Siis se todellakin on mahtava! Ajatukset muovaavat sanoja ja sanat ajatuksia. Jospa opettelit ajattelemaan: että et saa vapautta jostakin, mutta saat vapauden johonkin?
  7. Tarkista katseen suuntaa. Liittyy myös edelliseen; kiinnittyykö katseesi siihen, minkä menetit tai josta jouduit luopumaan, vaiko siihen, mikä edelleen toimii ja hoituu, kaikesta tapahtuneesta huolimatta?
  8. Löydä tapahtuman merkitys kuitenkin muistaen olla armollinen omalle aikataulullesi, liian pikaisesti ei tätä saa itseään laittaa miettimään. Nimenomaan kärsimyksen hetkellä ihmisen on mahdollista antaa itsestään se kaikista paras, mihin kykenee.
  9. Vahvistu unelmilla. Jossakin vaiheessa kannattaa tietoisesti tehdä tilaa myös unelmille, jotka helpottavat kriisin tuomaa tuskaa vahvistamalla tulevaisuususkoa. Vieläkö tuo kauan vaalimani unelma olisi mahdollista toteuttaa ja miten?
  10. Käännä katse itsestä ulospäin. Kriisin keskellä voimallisin keino auttaa itseään on auttaa muita ihmisiä tai eläimiä tai yhteisöjä ympärillään. Ihminen voi koska tahansa päättää olevansa joku jollekin. Kuka siis tarvitsee apuasi juuri nyt?

Mikä näistä resonoi sinussa juuri nyt, juuri tänään?