Oletko uskomustesi vanki?

Eija Pelkonen

Uskomukset määrittelevät sitä, mitä ihmisenä luulet olevasi ja mihin kykeneväsi, mutta ne eivät läheskään aina kerro totuutta.

Minkälaista tarinaa sinun mielesi sinulle syöttää itsestäsi ja omista mahdollisuuksistasi? Tuovatko nuo ajatuksesi sinulle lisää voimavaroja vai vievätkö ne vähätkin rippeet, joita jäljellä on? Minulla on sinulle hyvä uutinen: koskaan ei ole liian myöhäistä vaihtaa oman ajattelun ”silmälaseja”, miten ja millaisena itsensä näkee ja mahdollisuutensa kokee. Sillä mitä kaikkea meiltä jääkään näkemättä ja mahdollisuuksia käyttämättä, jos jumiudumme uskomuksiimme emmekä herää kyseenalaistamaan niiden kuiskimia muka-totuuksia.

Mitä uskomus on

Uskomukset ovat lapsuudessa opittuja, usein myös perittyjä, aiempien kokemustemme muovaamia käsityksiä ympäröivästä maailmasta: itsestä, omasta käyttäytymisestä ja mahdollisuuksista, muista ihmisistä, ympäröivästä yhteiskunnasta jne. Näistä uskomuksista tulee vuosien varrella itselle nk. totuuksia, jona ne myös pysyvät, jollei havahdu niitä kyseenalaistamaan. Ne nimittäin eivät useinkaan ole totuuksia, vaan todentuntuisiksi muuttuneita, muiden kertomia tarinoita siitä, kuka ja mikä olen.
Uskomukset joko rikastavat, avartavat ja mahdollistavat, tai sitten ne rajaavat ja sulkevat. Ensimmäisestä lajiryhmästä on kyse silloin kun mikään uskomus ei tarpeettomasti rajoita ihmisen valintoja ja toimintaa, vaan ihminen viljelee sekä sisäisesti että ulkoisesti sanoja: osaan, opin, pystyn, se on mahdollista.
Haitalliset uskomukset ovat usein syntyneet sellaisista kokemuksista, joissa olemme tulleet kritisoiduiksi. Ja vaikka itse tapahtumasta olisi kauankin aikaa, ne edelleen kapeuttavat ja jarruttavat, ja pahimmillaan lisäävät arvottomuuden, avuttomuuden, ja toivottomuuden tunteita. Rajoittavat uskomukset aiheuttavat ongelmia eritoten silloin, kun ne ovat ristiriidassa itseä houkuttavien ja itselle tärkeiden asioiden kanssa. Hälytyssanoja ovat esimerkiksi: minun on pakko, en voi, en osaa, en saa, ei onnistu, ei kukaan, ei koskaan.

Mihin uskomukset vaikuttavat

Uskomukset ovat mielen tuottamia, nopeasti syntyviä, usein tiedostamattomia automaattiohjelmia, jotka eivät ole järjellä ohjattavissa. Mikä pahinta, ne ovat itseään toteuttavia ja ohjaavat tulkintojamme. Jos siis uskon olevani huono matikassa ja saan haastavan matemaattisen haasteen ratkaistavakseni, en siihen pysty, koska ”tiedän” jo etukäteen, että en minä tuota osaa ratkaista. Tai jos vanhemmiten haluaisin ryhtyä laulamaan kuorossa, en siihen kuitenkaan ryhdy, koska lapsuuteni opettaja vakuutti, ettei minulla ei ole lauluääntä.
Näitä automaattiohjelmia kannattaa oppia kyseenalaistamaan, sillä ne eivät tuota faktaa, vaikka siltä tuntuukin. Itseä ei kannata siis aina uskoa, varsinkaan silloin, jos nuo uskomuksesi estävät sinua tekemästä sinua kiinnostavia asioita.

Miten voit muuttaa uskomuksiasi ja miksi se kannattaa

Stanfordin yliopiston psykologian professori Carol S. Dweckin mukaan suurin osa siitä, mikä estää meitä toteuttamasta omaa potentiaaliamme, johtuu uskomuksistamme. Omista uskomuksista ei tarvitse pyristellä kokonaan eroon, vaan usein riittää, että omat uskomuksensa huomaa ja tunnistaa, ja niistä huolimatta kokeilee, tekee ja toimii. Sillä eihän kaikessa tarvitse onnistua täydellisesti tai edes hyvin, eihän?
Dweck sanoo myös, että yhdenkin haitallisen uskomuksen muuttaminen voi muuttaa merkittävästi elämääsi. Mikä se sinun kohdallasi voisi olla? Tässä muutamia vinkkejä omaan uskomustyöskentelyysi:

  • Tutustu oman mielesi kertomiin tarinoihin eli sisäiseen puheeseesi. Löydätkö itseäsi rajoittavia uskomuksia? Mitä sanoja huomaat usein toistavasi? Ovatko ne voimavarojasi lisääviä vai vähentävätkö ne niitä? Jos käytät esimerkiksi usein sanaa pakko, yritä elää viikko ilman tuota sanaa.
  • Sano itsellesi: en ole yhtä kuin ajatukseni, sillä ne eivät kerro totuutta. Kun jaksat tätä toistaa, niin pikkuhiljaa aivosi muodostavat uusia kytkentöjä, jotka ajan myötä auttavat sinua löytämään uudenlaisia totuuksia vanhojen uskomusten tilalle.
  • Hyväksytkö oman keskeneräisyytesi? Jos et, niin nyt voisi olla hyvä aika aloittaa harjoittelu. Tulet huomaamaan, että elämäsi muuttuu huomattavasti helpommaksi.
  • Kun lähdet työstämään omia uskomuksiasi, huomaa myös ne mikroskooppisen pienetkin muutokset omassa ajattelussasi ja reagoinnissasi.

Uskomusten kanssa työskentely edellyttää niiden kyseenalaistamista, mutta se todellakin kannattaa, sillä sisäisen jarrun poistaminen omasta mielestä avaa sinulle aivan uudenlaisia mahdollisuuksia, jotka vain odottavat toteuttajaansa. Sillä sinä olet ja pystyt – paljon enempään kuin itse vielä tiedostatkaan!