Miten kehität ratkaisutaitojasi?

Eija Pelkonen

Kohtaamme arjessa lukemattomia haastavia ongelmatilanteita, mutta tapa ratkaista niitä on meillä monella hakusessa.

Kysyin keväällä 2022 Sitkeän Selviytyjän Facebook-lukijoilta, mitä taitoa te koette eniten tässä ajassa tarvitsevanne. Olimme aiemmin käsitelleet jo sinnikkyys- ja vaikeuksista selviämisen taitoja. Tärkeimmäksi näiden jälkeen valitsitte ratkaisutaidot.

Mikä asia sinun elämässäsi odottaa ratkaisua?

Tämä on iso, pysäyttävä ja tärkeä kysymys, johon äkkiseltään voi olla haasteellista löytää vastausta. Aloitetaanpa siis kauempaa.

Tänä aikana meistä monen mieltä myllertää moni asia, ja kukapa meistä ei toivoisi pikaista sodan loppumista Ukrainassa tai lopullista niskaotetta covid 19-taudista. Nämä asiat eivät kuitenkaan ole sinun tai minun ratkaistavissamme. Omassa vaikutuspiirissämme on vain se, mitä voin tällaisessa tilanteessa ajatuksilleni ja tunteilleni tehdä, ja miten päätän arjessani toimia.

Epämääräisistä ”tarttis tehdä jottain” – tyylisistä ongelmista paljon on siis asioita, joihin itse ei voi vaikuttaa ja joita itse ei voi ratkaista. Moni meistä kuitenkin jää jumiin juuri tämänkaltaisiin ongelmiin. Tekemisen vastuu saatetaan myös ulkoistaa muiden tehtäväksi. Tällöin ongelmaan jäädään rypemään ajatuksella, kyllähän minä, mutta kun nuo muut eivät…

Arjen hyvinvoinnin kannalta on kuitenkin ratkaisevan tärkeää päätyä miettimään, mihin itse voi vaikuttaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ihminen päättää etsiä niin pieniä kuin isojakin ratkaisuja, jotka ovat omassa päätäntävallassa. Ja että uskaltaa lähteä toteuttamaan niitä arjen tekoina.

Ratkaisukeskeisyys ei tarkoita ongelmista vaikenemista

Olen kohdannut yksilöitä ja työyhteisöjä, joissa koko sana ”ongelma” on laitettu pannaan ratkaisukeskeisyyden hurmoksessa. Hetken päästä palataan takaisin lähtöpisteeseen ja ihmetellään suuresti, miksi näin pääsi tapahtumaan.

Ongelmia on ja tulee jatkossakin olemaan. Kyse on enemmänkin siitä, suunnataanko katse ja energia ongelmien syiden pohtimiseen vai ratkaisujen ideoimiseen.

Jos sinulla on ongelma, nimeä se ja etsi keinot sen ratkaisemiseksi

Keinoja löytyy kyllä, paljon enemmän kuin ehkä tulet ajatelleeksikaan! Pääset alkuun sillä, että ymmärrät oman toimijuutesi: kukaan muu ei voi puolestasi ratkaisuja tehdä, vaikka miten tahtoisit.

Ratkaisutaidoissa kehittyminen on tietysti huomattavasti monitahoisempi ilmiö, kuin mitä yhteen blogikirjoitukseen voi kirjoittaa, mutta tässä lyhyt yhteenveto, mitä tarvitset siinä onnistuaksesi. Yhteenveto pohjautuu Hirvihuhta & Litovaaran teoksesta Ratkaisun taito (2003) poimimaani, olympiaurheilija Marilyn Kingin kiteytykseen, miten onnistua. Tarvitset:

  1. Intohimoa, eli todellista innostusta kehittää omaa kykyäsi löytää ratkaisuja. Voit kysyä itseltäsi, kumpi tuo sinulle enemmän voimavaroja: ongelmissa rypeminen vai ratkaisujen pohtiminen? Millaisia hyötyjä näet itsellesi koituvan siitä, että etsit ja löydät ratkaisuja, niitä pieniäkin?
  2. Unelmointia, eli uskallusta miettiä, mihin voitkaan yltää ja mitä kokea, kun lähdet kehittämään omia ratkaisutaitojasi.
  3. Toimintaa, eli mitä nyt seuraavaksi päätät lähteä konkreettisesti tekemään. Muista, että pienikin askel on aina eteenpäin! Ja kannattaa pitää mielessä, että mitään sellaista, joka jo toimii, ei kannata muuttaa vaan päinvastoin lisätä. Mutta jos jokin ei toimi, jotakin pitää tehdä toisin. Eli mitä?

Kun pystyt tämän itsellesi kirkastamaan, löytänet oman vastauksesi alun kysymykseen: mikä asia sinun elämässäsi odottaa ratkaisua, juuri nyt?