Miten hoidat mieltäsi?

Eija Pelkonen

Mielen hyvinvoinnista puhutaan entistä enemmän, mutta mitä mieli on ja miten voit sitä vaalia?

Mieltä on tutkittu paljon, mutta kaikkea se ei ole tutkijoilleen vielä paljastanut. Käsittelyssämme on siis ihmisyyden yksi isoista tekijöistä. Se tiedetään, että mieli vaikuttaa hyvinvointiimme ja terveyteemme enemmän kuin mikään muu tekijä. Kukapa meistä ei olisi enemmän tai vähemmän välillä ymmällään oman mielensä kanssa, joka tavattoman usein tuntuu ottavan sen kuskin paikan. Mieli vie, ja siinä on turha vikistä vieressä. Vai onko näin?

Mielen ja mielen taitojen eroavaisuuksista

Mieli on kuin puhelimen käyttöliittymä: joskus toimii hyvin, joskus huonosti, joskus kirkkaasti, joskus pätkii, joskus kaatuu. Meillä on tietoinen ja tiedostamaton, hyvinvoiva ja kärsivä mielemme. Käyttöliittymä pysyy kunnossa, kun aika ajoin muistaa ladata masiinaan lisää virtaa.

Mielen taidot taasen ovat käyttöliittymään ladattavia sovelluksia, joita otat käyttöön tilanteen niin vaatiessa. Eri tilanteille on olemassa erilaisia sovelluksia, eli erilaisia taitoja, joiden avulla vaikutat ajatteluusi, käyttäytymiseesi, jopa tunteisiisi. Ne vaikuttavat taustalla, kun havaitset tai tulkitset ympäristösi tapahtumia, mitä haluat nähdä tai muistaa.

Koska viimeksi olet tarkistanut, onko sinulla riittävästi ja riittävän laadukkaita sovelluksia käytössäsi?

Mikä on oma käsityksesi terveestä mielestä

Pyydän sinua aivan ensimmäiseksi luomaan katseen omiin ajatuksiisi, mitä mieli sinulle edustaa. Millainen on sinusta riittävän hyvin voiva mieli? Kelpuutatko sinne myös kielteiset ajatukset ja tunteet, murehtimisen, keskittymiskyvyn puutteen, saamattomuuden kokemukset? Me kaikki kohtaamme elämässämme sekä ylä- että alamäkiä, siksi terveeseen mieleen pitää mahtua myös tila kärsiä ja murehtia. Eli seuraavan kerran kun moitit mieltäsi (=itseäsi), niin tarkenna oma mittatikkusi. Olisiko terveen mielen mitta sittenkin joustava, riittävän tasapainoinen mieli?

Ajatukset ja tunteet ovat mielen suurimmat ohjailuvoimat. Evoluution myötä mieli on virittynyt negatiiviselle taajuudelle (olemassaolomme edellytys on ollut mielen reagointi kaikkeen uhkaavaan), joten siksi joudumme näkemään erityistä vaivaa sen eteen, että muistamme tehdä töitä tuon riittävän tasapainoisuuden saavuttamiseksi.

Jokaisen ihmisen mielellä on omanlaisensa rakenne, ja kaikeksi onneksi nuo rakenteet ovat mukautuvia ja muovaantuvia. Stanfordin Yliopiston psykologian professori Carol Dweckin mukaan meistä jokaisella on mahdollisuus valita, annammeko mielemme jäädä jumiin vanhoihin tapoihin tai uskomuksiin vai opetammeko mieltämme jatkuvasti kasvamaan ja kehittymään.

Muutamia vinkkejä mielen vaalimiseksi

Pysähdy hetkeksi aloillesi ja kysy itseltäsi, miten mielesi voi juuri nyt. Mitä se kenties kaipaa lisää, millaista vahvistusta se halajaa. Huomaa kysyä sitä juuri mieleltäsi, eli älä anna muiden ihmisten tms. vaikuttaa vastauksesi löytymiseen.

Havainnoi ja tutki omia käsityksiäsi terveestä mielestä. Onko siellä tilaa myös vaikeuksille, vaikeille tunteille, ahdistumiselle tai lukkiutumiselle? Osaatko olla sille riittävän myötätuntoinen, lohduttaa kuin parasta ystävääsi?

Tiedosta oma valinnanvapautesi. Sinä itse päätät, paljonko haluat työskennellä mielesi kanssa ja miksi sinun niin kannattaa tehdä. Mitä enemmän mielesi hyvinvoinnille huomiota annat, sen paremmin opit tunnistamaan ajoissa myös mielen hälytysmerkkejä, eli opit toimimaan mielen suhteen myös ennakoivasti.

Valitse, mitä seuraavaksi teet, tai mikä sinulle on tärkeää. Saat voimaa valinnoillesi pohtimalla sitä, mitä tästä hyödyt. Haluatko kenties oppia paremmin sietämään epävarmuutta tai yllätyksiä? Kehittää omaa aikaansaamisen tai päätöksentekokykyäsi? Kyetä ylittämään vaikeilta tuntuvia esteitä? Onnistua itselle tärkeiden tavoitteiden saavuttamisessa?

Toimi. Suunnittelu ja aikomukset ovat vasta alkuaskel mielen toimintojen kanssa työskennellessä. Jotakin pitää oikeasti tehdä. Pienesti tai suuresti. Jotakin, jonka illalla nukkumaan mennessäsi voit todentaa itsellesi: yritinpä tuota, hyvä minä!

Vakiinnuta. Mielen ohjaaminen kestävästi uusille kasvun urille vaatii sitkeää ja lannistumatonta työntekoa sekä toistoja toiston perään. Hyvä uutinen on se, ettei tässä ihan mahdottomuuksista ole kyse. Eräiden tutkijoiden mukaan uuden tavan vakiinnuttamiseen kuluu aikaa 21 vrk. Ja eihän tuo nyt ole elämän mittakaavassa kovinkaan kummoinen aika, vai mitä?

Eli, millainen on valintasi, mitä päätät nyt mielesi vaalimiseksi seuraavaksi tehdä? Millaisia sovelluksia sinne ladata? Et ole vain lastu lainehilla, vaan sinulla on myös vapaus päättää, miten mielestäsi huolehdit. Mieli pystyy vaikka mihin – mihin sinä valitset sen pystyvän?