Joko tunnet itsemyötätunnon voiman?

Eija Pelkonen

Tutkimustulosten mukaan myötätunnon osoittaminen itseäsi kohtaan voi muuttaa suuresti elämääsi.

Miksi meidän on niin usein helpompi suhtautua ystävällisesti toisiin ihmisiin kuin itseemme? Monet meistä on kasvatettu ystävälliseksi toisille, mutta ajatus ystävällisyydestä itseä kohtaan tuntuu vieraalta. Olemme tottuneempia itsekriittisyyteen. Siitäkin huolimatta, että vähättelevä sisäinen puhe satuttaa nimenomaan itseä. Mitä hyötyä itsensä vahingoittamisesta kuitenkaan on? Onko kyseessä vain piintynyt tapa, jonka kuvittelemme olevan, osittain saamamme kasvatuksen myötä se ainoa oikea reagointimalli omaan pahaan oloon?

Mitä itsemyötätunto on, ja mitä se ei ole

Tunnettu itsemyötätuntotutkija Paul Gilbert puhuu aivoille annettavasta fysioterapiasta.
Itsemyötätunnolla tarkoitetaan kykyä suhtautua itseäni kohtaan myötätuntoisesti ja rakentavasti silloin, kun elämässä tapahtuu vaikeita asioita. Eli miten kohtaan itseni haasteellisina hetkinä ja osaan kannustaa, lohduttaa ja rohkaista itseäni tilanteissa, joissa esimerkiksi epäonnistun.

Itsemyötätunto ei ole itsesääliä, itsensä ylihemmottelua tai vaatimusten katsomista läpi sormien. Se ei ole selitysten taakse piiloutumista, eikä se tarkoita sitä, että teen vain sitä mitä huvittaa. Myötätuntoinen suhtautuminen tarkoittaa, että ymmärrän, mikä tekee itselleni hyvää pitkällä aikavälillä ja tukee ihmisenä kasvuani. Se on toisaalta lempeää suvaitsevaisuutta mutta samalla rakkaudellista vaatimista, jotta toimisin itseäni kohtaan rakentavasti ja tarkoituksenmukaisesti. Se ei ole piiloutumista sen selityksen taakse, että olen ”vain” ihminen enkä voi tavoilleni mitään.

Mitä hyötyä itsemyötätunnosta on

Lukuisat teemasta tehdyt tutkimukset kertovat, että itsemyötätunnolla on merkittäviä hyötyjä. Itsemyötätuntoiset ihmiset ovat keskimäärin tyytyväisempiä elämäänsä ja kokevat vähemmän ahdistusta ja masennusta verrattuna henkilöihin, jota suhtautuvat kriittisemmin itseään kohtaan.

Itsemyötätunto sekä vähentää kärsimystä että edistää kukoistusta. Sen on todettu vaikuttavan moniin terveyteen ja työntekoon liittyviin tekijöihin sekä vaikuttavan positiivisesti sinnikkyyteen, itsensä kehittämiseen ja emotionaaliseen joustavuuteen. Hyötyjen arvioidaan johtuvan siitä, että itseruoskinta ja -kritiikki lamaannuttavat ja lannistavat, kun taas itsemyötätunnon ansiosta ihminen kykenee vastoinkäymistenkin hetkellä nousemaan takaisin jaloilleen ja yrittämään yhä uudestaan. Olisiko siis jo aika opetella itsemyötätunnon taitoja, joita onneksemme kuka tahansa, koska tahansa voi alkaa opetella?

Miten itsemyötätuntoa voi vahvistaa

Vanhasta itsekriittisyydestä poisoppiminen on oma haasteensa, joka vie oman aikansa. Jos se ei heti tunnu sujuvan, niin älä suinkaan ryhdy moittimaan siitä itseäsi, vaan totea vain asia tunnistamalla ja tunnustamalla olotilasi, tunteesi ja omat tarpeesi siinä tilanteessa.

Tässä muutama vinkki, millä pääset alkuun:
1. Huomioi, miten puhut itsellesi, eritoten silloin kun joudut haasteelliselta tuntuvaan tilanteeseen. Sen sijaan, että sanoisit itsellesi ”olen varsinainen idiootti, pitikö tämäkin nyt mennä sähläämään”, sano nyt itsellesi ”olin hetken ajan hajamielinen, näin olisi voinut tapahtua kenelle tahansa, tämä ei nyt maata kaada”. Voit auttaa itseäsi suhteuttamalla asiaa 10-10-10-tekniikalla: mitä ajattelen asiasta 10 päivän, 10 kuukauden tai 10 vuoden päästä?

2. Pysähdy ja huomaa kärsimyksesi. On tilanteita, jolloin kärsimystä ei voi olla huomaamatta, mutta yllättävän usein se jää myös huomaamatta tai kohtaamatta. Tämä tapahtuu tutkijoiden mukaan varsinkin silloin, kun olemme sanoneet jotain tyhmää, tehneet virheen tai toimineet omasta mielestämme hölmösti. Keskitymme tällaisissa tilanteissa niin vahvasti ruoskimaan itseämme, ettemme edes huomaa kärsivämme ja tulemme siten ohittaneeksi tuskamme säälimättömällä toiminnallamme. Tuo tuska ei ohittamalla kuitenkaan parane, vaan koteloituu mielen syvyyksiin ilman sen itsemyötätuntoista kohtaamista.

3. Kirjoita itsellesi kirje ikään kuin kirjoittaisit jollekulle läheiselle, jolle on tapahtunut sama asia kuin itsellesi. Kiinnitä huomiota, että sanasi lohduttavat ja normalisoivat tilannetta. Monet tutkimukset osoittavat, että tunteiden kuohuessa omista tunteista kirjoittaminen auttaa säätelemään niitä.

4. Laadi itsellesi oma kannustava mottosi. Talleta se paikkaan, josta se on helposti otettavissa esiin niinä hetkinä, jolloin voimavarat eivät muuhun riitä.

5. Vaali kiitollisuutta. Tutkimusten mukaan tämä yksinkertainen harjoitus tuottaa hyvin vahvoja ja pitkäkestoisia tuloksia. Kirjoita tai ainakin listaa mielessäsi vähintään 5 asiaa, joista voit tänä päivänä olla kiitollinen. Laajenna listaasi listaamalla myös 5 asiaa, joiden saavuttamisesta olet ko. päivänä ylpeä / 5 positiivista asiaa, jota näet itsessäsi.

6. Kysy itseltäsi varsinkin kärsimyksen hetkellä, mitä tarvitset juuri nyt? Mikä saisi sinut tuntemaan olosi paremmaksi? Ja tee tuo tarvitsemasi asia.

Itsemyötätunto on siis taito, jota voi opetella ja vahvistaa koko elämänsä ajan, mutta sen oppiminen vaatii harjoittelua ja vielä lisää harjoittelua. Oletko valmis kokeilemaan? Alan tutkija Cris Germerin sanoin: yksi itsemyötätunnon hetki voi muuttaa päiväsi kulkua, monta itsemyötätunnon hetkeä voivat muuttaa elämäsi.