Vahvista työssä jaksamistasi

Eija Pelkonen

Tiedätkö, että sinulla on enemmän avaimia vaikuttaa työssä jaksamiseesi kuin ehkä tulet ajatelleeksikaan?

Työpaikoilla tapahtuu nykyisin kaikenlaista, on resurssipulaa, liian tiukkoja deadlineja, haastavia asiakaskohtaamisia sekä ongelmallisia kollega- tai esihenkilösuhteita. On myös mielekkäitä tehtäviä, merkityksellisyyden kokemusta, yhteistä tekemisen meininkiä. On elämän arpapeli sitten heittänyt osaksesi kumpaa näistä tahansa, on molemmissa omat vaaransa, jollet muista olla varuillasi. Siinä missä pahoinvointi usein johtaa työuupumukseen, niin työhönsä intohimoisesti suhtautuvia uhkaa työholismiin sairastuminen.

Työuupumus

Työuupumus kehittyy pitkittyneen työstressin seurauksena omien voimavarojen ehtyessä. Useimmiten se näkyy ensiksi kotona (unihäiriöt, tunneailahtelut), mutta aika usein tilanne on päässyt jo vakavaksi, ennen kuin ihminen herää tapahtuneelle. Selviä hälytysmerkkejä työuupumuksesta ovat jatkuva väsymys, kyynistyminen, vaikeudet työssä selviytymisestä ja siitä seuraava ammatillisen itsetunnon laskeminen.

Työholismi

Työholismi näyttäytyy erittäin vahvana suorituskeskeisyytenä, eli ylenpalttisena, jopa pakonomaisena työskentelynä, ylisitoutuneisuutena ja perfektionismina. Nykyajan ”rajaton” työaika ajaa varomattomat tähän ansaan. Tämän vuoksi Sitkeän Selviytyjän Facebook-sivuilla on viime aikoina käsitelty paljon palautumisen merkitystä ja pohdittu erilaisia keinoja, joilla omaa palautumistaan voi vahvistaa.

Löydä omat työkalusi (työstä) palautumisen vahvistamiseksi

Työssä on paljon asioita, joihin itse et voi vaikuttaa, mutta saman aikaan siellä on paljon asioita, joihin voit vaikuttaa ja joihin sinun kannattaa muistaa kiinnittää huomiota. Olethan oman elämäsi tärkein henkilö, eikä kukaan muu voi sinun puolestasi näitä tehdä.

Tässä esimerkkejä, joiden avulla voit ravistella omia ajattelumallejasi. Lista ei ole missään tärkeysjärjestyksessä eikä edes pyri olemaan kaiken kattava, mutta toivon, että jokin näistä herättää uteliaisuutesi, ja löydät omat avaimesi vahvistaaksesi työssä jaksamistasi.

  • Aseta työllesi ja työnteollesi rajat!

Joskus se onnistuu helpommin, joskus se on haasteellisempaa. Mutta on viisauden, ei laiskuuden, merkki, että teet tämän päämäärätietoisesti ja päättäväisesti.

  • Ihmisen kapasiteetti ei ole rajaton, vaan ihminenkin tarvitsee akkujen lataamista!

Muista siis suoda itsellesi säännöllisesti mahdollisuus myös lepoon. Hetkiin, jotka elvyttävät ja rentouttavat. Nimittäin palautumista et voi varastoida talteen nk. hiljaisina hetkinä, jotta voisit paahtaa täysillä kiireisinä hetkinä levon unohtaen.

  • Ihminen ei pysty olemaan tehokas 100 % ajastaan, eikä kuulukaan olla!

Ihminen on ja saa olla myös keskeneräinen ja tuottamaton. Saamattomuuden tunne on tunne muiden joukossa, jolla on oma tehtävänsä. Olisiko aika tehdä sinunkaupat tämänkin ei-niin-mukavan tunteen kanssa?

  • Stressi ei ole ylpeyden aihe!

Tunnistatko seuraavan: tapaat kadulla pitkästä aikaa tuttavasi ja vaihdatte kuulumisia. ”Kiirettä pitää ja stressiä pukkaa” on ehkä yleisin keskustelunaihe näissä kohtaamisissa. Miksi? Tämänkaltainen vastaus kertoo enemmän siitä, että ihmisellä on elämän- ja työnhallinnan palikat sekaisin. Ihmisen arvo kun syntyy aivan jostakin muusta kuin siitä, kuinka monta prosenttia elämästään kuluttaa työn teolle.

  • Ihmisen normaaliin inhimilliseen elämään kuuluvat myös epävarmuuden hetket.

Ei ole ihmistä, ei elämää, jossa ei olisi joskus läsnä myös epävarmuus ja epätietoisuus. Jostakin syystä tämän ”kestämiseen” annetaan nykyisin kovin vähän työkaluja, vaan moni meistä on ajautunut häpeämään epävarmuuttaan. Pahimmillaan tämä ahdistaa ja stressaa, ja epävarmuuden peittelyyn kuluu hurjasti energiaa. Entä, jos päätät tästä eteenpäin muistaa epävarmuuden ja hämmennyksen stimuloivat puolet? Epävarmuus on nimittäin tärkeä kasvualusta mm. mielikuvitukselle, huumorille, luovuudelle ja ylipäätään ihmisenä kasvulle.

Poimi listalta 1–3 sinua eniten puhuttanutta kohtaa, ja lähde ravistelemaan näitä tietoisesti omassa ajattelussasi. Ole sitkeä, ja jatka työstämistä vähintään 3 kuukautta. Tulet hämmästymään ”vaivannäkösi” vaikutuksista enemmän kuin arvaatkaan! Ja jos kaipaat hetkeksi rinnallesi ulkopuolista tukijaa, niin Sitkeän Selviytyjän palveluvalikoimasta löydät mahdollisuudet työnohjaukseen ja henkilökohtaiseen sparraukseen, nyt myös etänä.