Millaisia keinoja sinulla on omassa selviytymispakissasi?

Eija Pelkonen

Elämässämme on juuri nyt asioita, joille sinä tai minä emme voi mitään. Kestävyys on koetuksella ja huolia tai pelkoja ilmassa. Kuinka tietoinen olet, millaisia selviytymiskeinoja sinulla on tai millaisia haluaisit sinulla nyt olevan?

Yksi elämän suurista ristiriidoista on se, että ihmisellä on perustarve hallita omaa elämäänsä, mutta elämä ei koskaan ole täysin hallittavissa. Ihminen on tottunut asettamaan elämälleen ehtoja: olen tyytyväinen/onnellinen vasta sitten kun se ja se toteutuu tai kun se ja se on minulle mahdollista. Kun elämä sitten heittää yllätyksiä, kapuloita rattaisiin, niin ihminen tuntee tulleensa petetyksi, ahdistuu, jopa katkeroituu elämää kohtaan. Ja usein hän vielä kanavoi sen kiukkuamiseksi läheisiään, kanssaihmisiään tai yhteiskuntaa kohtaan.

Elämä kysyy, mitä vastaat?

Opiskellessani logoterapiaa opin sen, että ihminen ei kysy elämältä vaan elämä kysyy ihmiseltä. Se, mitä ihminen sitten elämälle vastaa, tekee hänestä sen, mikä hän ihmisenä on. Nykyiseen koronapandemian tilanteeseen peilaten, elämä siis on heittänyt meille haasteen koronan muodossa ja sille emme mitään voi. Mutta sille voimme, miten tähän haasteeseen me itse kukin päätämme vastata.

Ihminen on luotu selviytymään

Ihminen on kautta maailman sivu selvinnyt mitä hurjimmista, vaikeimmista ja ahdistavimmista tilanteista. Mihin siis olemme unohtaneet tuon selviytymiskykymme, tai uskomme siitä, että se yhä edelleen on kaikissa meissä? Jokaisella meistä se koostuu hieman erilaisista ainesosista ja niiden keskenään erilaisista määristä, mutta yhtä kaikki, tuo kyky on edelleen olemassa sinussa, minussa ja meissä kaikissa. Useimmilla hautautuneena, piilossa, kadoksissa, mutta pienellä vaivannäöllä jälleen käyttöön otettavissa.

Tuolla vaivannäöllä tarkoitan tiivistettynä seuraavanlaista prosessia. Ensinnäkin asiaan on uskottava (epäilijöiden kannattaa miettiä asiaa evoluution kautta, ihmiskunta ei olisi olemassa ilman että ihmiseen olisi luotu kyky selviytyä), toiseksi tunnistettava sen olemassaolo (veikkaan, että olet elämäsi aikana selviytynyt jos jonkinlaisista jutuista, pohdi hetki millaisista). Tämän jälkeen tee itsellesi näkyväksi ne tekijät, joiden avulla olet aiemminkin selviytynyt. Ja nyt voit ottaa käyttöön nuo samat tekijät, jotka ovat sinua aiemminkin eteenpäin auttaneet.

Oman selviytymispakin rakentaminen

Viimeisin vaihe tätä ”vaivannäköä” on tietoista työskentelyä, eli oman selviytymispakin luomista. Se ei ole nippu ”ostettavia tai hankittavia” asioita, vaan onneksemme asioita, jotka ovat ”itsestä esiin kaivettavissa” ja siten kenen tahansa ulottuvilla ja koska tahansa käyttöön otettavissa. Seuraavaksi muutamia hyväksi havaittuja esimerkkejä:

  • Kiitollisuuden vaaliminen (tietoinen päätös opettaa omat aivot huomaamaan myös ne elämässä hyvin olevat asiat, jotka koskaan eivät ole itsestään selviä)
  • Uteliaisuuden herättäminen (jos sinun olisi valittava vain yksi tunne omaan selviytymispakkiisi, niin valitse uteliaisuus; tulet hämmästymään sen vaikutuksista)
  • Suhteuttamisen / perspektiivin ottamisen taito (hyvä keino on lainata kirjoja, jotka kertovat selviytymistarinoista)
  • Armollisuuden vaaliminen ja luvan antaminen heikkoudelle (meillä jokaisella on oma murtumispisteemme; aina ei voi, eikä tarvitse jaksaa, salli siis itsesi olla myös itsellesi myötätuntoinen)
  • Katseen kääntäminen pois omasta navasta. Kuka tai mikä tarvitsee sinua juuri nyt?

Nämä poiminnot tällä kertaa muutoin pitkästä listasta. Lopuksi haluan vielä korostaa, ettei mikään tai kukaan toinen voi sinun selviytymispakkiasi puolestasi luoda. Se sinun on itse tehtävä. Tai paremminkin itsestäsi esiin kaivettava. Yksin sitä ei ole pakko tehdä, vaan sparraustukeakin on saatavilla, tai voit osaamistasi itseksesikin laajentaa. Yhtäkaikki riittää, että ryhdyt toimeen. Jo tänään!

Mitä sinun selviytymispakkisi sisältää?