Mikä voisi olla tärkein turvasi juuri nyt?

Eija Pelkonen

Oletko jo kurkkuasi myöten täynnä koronauutisointia ja haluaisit saada jotakin muutakin ajateltavaa? Onko mielesi vallannut hälläväliä-asenne tai oletko jumiutunut epämääräisiin ahdistus- ja pelkotiloihin?

Ensiksi muutama sananen sinulle, joka aika ajoin huomaat ahdistuvasi, kantavasi huolta erilaisista asioista tai toimivasi tavalla, joka ei ole sinulle luonteenomaista. Voit nyt rauhoitella itseäsi, sillä on aivan luonnollista kokea stressiä ja henkistä kuormitusta sekä tuntea ahdistavia tunteita tällaisen poikkeustilanteen keskellä. Aivomme nimittäin ovat vuosituhansien aikana muovautuneet toimimaan juuri näin silloin kun jotakin itselle tärkeää on uhattuna. Eli jos siis olet oman käyttäytymisesi kanssa välillä ”hukuksissa”, niin lohduta itseäsi: et ole muuttunut ihmisenä, vaan käyttäydyt ja reagoit juuri siten kuin ihminen uhkatilanteissa normaalisti käyttäytyy.

Onneksi sinulla on kuitenkin yksi turva, jonka voit ottaa käyttöösi koska tahansa ja melkein miten tahansa. Puhun nyt sisäisestä turvasta, eli kaikenlaisten uhkakokemusten vastinparista. Jos vahvistat vaikka kuinka pienestikin tätä sisäistä turvaasi, tuo kokemus herättää aivoissasi loogisen ajattelun alueet. Ja tämä taas puolestaan mahdollistaa monta asiaa. Esimerkiksi sinun on helpompi etääntyä omasta huoliajattelustasi ja saada siihen enemmän välimatkaa niin että kykenet tarkastelemaan asioita laajemmasta perspektiivistä. Sinun on myös helpompi löytää elämästä mahdollisuuksia ja niin voit tehdä tietoisempia ja hyvää tekevämpiä valintoja. Ja mieleesi voi palautua aiemmin käyttämiäsi selviytymiskeinoja, joista on ollut sinulle jo aiemmin hyötyä ja joita voit nyt käyttää tässä nykyisessä tilanteessakin.

Miten sitten voit herättää itsessäsi sisäisen turvallisuuden kokemuksia? Keinoja on monia, ja nyt käsittelen niistä yhtä eli huomion tietoista kiinnittämistä nykyisen tilanteen mahdollistamiin hyviin asioihin. Eli mitä sellaista hyvää tämä koronakevät on sinulle tuonut, jota ilman tällaista poikkeustilannetta ei kenties olisi elämääsi tullut?

Olen aivan varma, että jotakin löydät. Etsimistaitosi saattavat olla ruosteessa, mutta alkuun pääsemisen helpottamiseksi seuraavaksi muutamien ihmisten kokemuksia: Nyt osaan taas arvostaa muutamia perusjuttuja, kuten mahdollisuutta kulkea ja mennä minne huvittaa / Enpä olisi uskonut, kuinka tärkeää onkaan saada halata ja saada halauksia ystäviltäni / Nyt ollaan vietetty perheen kesken todellista laatuaikaa / Vihdoinkin sain aikaiseksi siivota kaappini / Olen löytänyt aivan uutta luovuutta itsestäni, enpä olisi itsestäni uskonut / Itku tuli, kun sain yllättävää apua yllättävältä taholta, on niin kiitollinen olo! / Vihdoinkin on ollut aikaa keskittyä itseeni ja itseni kehittämiseen / Kyllä tämän tilanteen myötä oman elämän arvot ovat asettuneet uusiin ja terveempiin mittasuhteisiin / Enpä ole koskaan aiemmin kokenut omaa työtäni näin merkitykselliseksi.

Ei siis niin jotain pahaa, ettei jotain hyvääkin. Mitä hyvää sinulle on tästä keväästä seurannut?