Psykojumpasta elinvoimaa

Eija Pelkonen

Kelpaisiko sinulle 20–30 %:n parannus omaan olotilaasi? Sen saat, jos jaksat harjoituttaa mieltäsi. Ja jo pienelläkin harjoittelulla saat vastalahjaksi paremmat stressinhallinta- ja vastoinkäymisten kohtaamistaidot.

Psykologi Tony Dunderfeltin luoma psykojumppa tarjoaa mainion viitekehyksen, miten omaa mieltään voi vahvistaa. Kirjassaan Hyvä fiilis, mielen hyvinvoinnin kehittäminen (Basam Books, 2022) hän taustoittaa ja esittelee 7 olennaista mielen hyvinvointia kehittävää ja ylläpitävää osa-aluetta. Nämä osa-alueet ovat: minä itse, mielen rentoutuminen, ajattelun joustavuus, tunnetaidot, myönteinen asenne, tietoisuuden kohdistaminen ja sisäiset voimavarat.

Ymmärrä sisäisten uskomusten voima

Yleensä, kun ihminen asettaa itselleen tavoitteita, aika pian mielen perukoille alkaa hiipimään ajatus, että eihän tämä ennenkään minulta onnistunut. Näin mieli toimii, sillä se poimii selitykset ja merkitykset tapahtumille menneisyyden kokemuksista. Ihmisen psyyke tulee näin tuottaneeksi paljon ajatuskuvia, pelkoja, luuloja ja uskomuksia, jotka eivät ollenkaan pidä paikkaansa, mutta silti ihminen ottaa nämä totuuksina ja varmoina ennustuksina siitä, mitä tulee tapahtumaan.

Mielen synnyttämät uskomukset ovat siis useimmiten väärässä. Mutta miten löytää niiden oikeiden äärelle? Lähtökohta on muistaa, että mieli tuottaa aina tulkintoja, ja että on olemassa muitakin, rakentavampia vaihtoehtoisia päätelmiä. Kysy itseltäsi, oletko halukas ja valmis oppimaan näkemään myös ne positiivisemmat vaihtoehdot?

Minäkäsitys on kaiken keskiössä

Miten sinä koet itsesi, eli mikä on suhde itseesi? Tunnistatko rajasi ja voimavarasi? Mielen hyvinvoinnin kehittämisen lähtökohtana tulisi olla hyväksyvä ja ystävällinen suhde omaan itseen. Kaikilla ei näin todellakaan ole, vaan elämän vastoinkäymisissä on itselle muodostunut kriittinen, jopa rankaiseva minäkäsitys.

Voisitko kuitenkin yrittää olla ystävä oman itsesi kanssa? Pyydän usein sparrauksissani asiakasta tuomaan mukanaan hellyttävän omakuvan lapsuudestaan, kaiva sinäkin nyt sellainen esille. Ja kun kysyn, miten sinä tuota kuvassa näkyvää lasta nyt puhuttelet, monella pato murtuu. Heistä suurin osa tietää tietoisella tasolla, että itsensä soimaaminen on typerää, mutta tottumuksen voimasta sitä vain tulee jatkaneeksi, vuosi toisensa perään. Kun otetaan todeksi se mielen tuottama uskomus, että olen tyhmä, en ansaitse parempaa jne.

Jos tämä on kohdallasi edelleen todellisuutta jota elät, niin etsi netistä asiasanalla ystäväharjoitus, tai lainaa kirjastosta Dunderfeltin kirja, josta tämäkin harjoitus löytyy monen muun ohella. Tee tuo harjoitus. Myös itsemyötätuntoharjoitukset ohjaavat sinua saman asian äärelle.

Dunderfeldt esittelee kirjassaan muitakin 30 sekunnin harjoituksia oman mielen harjoituttamiseksi. Meistä monella arki on niin kiireistä, että pidemmät harjoitukset ovat korkean kynnyksen takana. Mutta mikä mahtavinta, jo näinkin lyhyillä harjoitteilla voi päästä huikeisiin tuloksiin!

Miten harjoituttaa mielen hyvinvointia

Lähtökohtana on siis omien tulkintamallien muuttaminen, ei suuret muutokset arjen käytänteissä. Dunderfelt käyttää psykojumpassa mielen hyvinvoinnin mittayksikkönä relaa, eli 1 rela tarkoittaa sitä pienintä mahdollista parantunutta olotilan kokemusta, jonka juuri tällä hetkellä voit itsellesi suoda. Ja jopa tämä 1 rela on riittävä hyvinvointisi kannalta.

Esimerkiksi: päätä kokeilla päivittäin ottaa pari minuuttia iisisti keskellä kiireistä työpäivää. Sulje silmäsi, ja anna itsellesi lupa tähän minielpymiseen. Ulkoinen tilanne ei tällöin muutu mitenkään, mutta sinä itse tulet muuttaneeksi omaa suhtautumistasi, kun keskityt ajattelemaan ”minulla on lupa”, ”olen tähän oikeutettu”. Näin harjoittelemalla mielesi alkaa ajan oloon huomata ne mahdollisuudet ja sisäiset voimavarasi, jotka aiemminkin ovat olleet läsnä, mutta tulkintasi on estänyt niiden näkyväksi tulemisen. Ja kun mieli vapautuu raskaasta olotilasta, saat lisää innostusta omien tarpeidesi ja tavoitteidesi toteuttamiseksi. Kokeile vaikka!

Mielen hyvinvoinnin kehittäminen vaatii toistoja ja avointa ja kokeilualtista mieltä. Parasta on, jos sinussa itsessäsi syntyy nyt halu harjoitella. Eli mikä on se pienin mahdollinen parannus olotilaasi, jonka juuri nyt voit itsellesi suoda?