Osaatko tehdä hyvää tekeviä valintoja?

Eija Pelkonen

Miten voit saada päivittäiset valintasi, sekä tietoiset että tiedostamattomat, tukemaan hyvinvointiasi? Mitä olet vapaa valitsemaan? Voitko valinnoillasi vaikuttaa onnellisuuteesi?

Tutkimustulosten mukaan kyllä voit! Ne nimittäin osoittavat, että ihminen pystyy vaikuttamaan omalla tahtotilallaan ja valinnoillaan hyvinkin paljon omaan hyvinvointiinsa. Myös silloin kun saa osakseen jotakin, mitä ei haluaisi tai silloin, kun ei saa sitä mitä haluaa.

Me teemme päivittäin lukemattomia valintoja, merkityksellisiä tai merkityksettömiä, hyviä tai huonoja ja teemme niitä tietoisesti tai tiedostamatta. Ihminen voi olla tekemättä mitään valintoja, mutta sekin on silloin valinta. Valintojen tekeminen ei ole aina helppoa. Joskus tuntuu, ettei siihen ole riittävästi voimia tai mielenkuohut estävät hyvää tekevät valinnat. Ihminen kokee usein epävarmuutta sen edessä, mikä olisi viisasta valitsemista tai mikä olisi optimaalisinta lopputuloksen kannalta. Eteen voi tulla myös tilanne, jossa valittavanasi on vain huonolta kuulostavia vaihtoehtoja. Joskus saattaa taasen tuntua siltä, että ympäristö (esim. organisaatiokulttuuri) tai muu henkilö ”pakottaa” tekemään omasta tahdosta riippumattomia valintoja tai valitsee puolestasi.

Valinnanvapauteen voi myös eksyä, joko vaihtoehtojen runsauteen tai roolien epäselvyyteen, ts. teetkö valintasi antajana vai ottajana. Valinnanvapaudesta voi tulla myös pakko, jos vaatii itseltään aina viisaita, onnellistuttavia ja hyvää tekeviä valintoja. Tuollaisesta pakosta on inhimillisyys kaukana.

Meissä kaikissa asuu kuitenkin kyvykkyys tehdä hyvää tekeviä valintoja itsellemme ja toisillemme. Useimmat meistä tarvitsevat vain asioiden tiedostamista, tutkimista, oivaltamista ja pienten tietoisten muutosten tekemistä omiin arjen valintoihinsa. Sitkeän Selviytyjän matkassa saat näihin lisää työkaluja ja pääset rakentamaan itsellesi sopivimman etenemispolun valitsemalla verkkokursseja oman potentiaalin tutkimisen, fyysisten -, psyykkisten -, sosiaalisten – tai henkisten vahvuuslihasten kehittämisen osa-alueilta.

Alkajaisiksi voit jo nyt kysyä itseltäsi, miten tänään tekemäsi valinnat edistävät omaa hyvinvointiasi?