Miten voit pitää mielestäsi nyt hyvää huolta?

Eija Pelkonen

Mitä polkua tässä nyt kannattaisi lähteä seuraamaan, kun voimavarat tuntuvat menevän vain päivä kerrallaan selviämiseen? Näin minulta kysyttiin, ja vaikka me kaikki olemme yksilöitä ja tilanteemme eroavat toisistaan, on yksi malli, joka auttaa meitä kaikkia nyt hyvin pitkälle.

Meistä jokainen on varmastikin kuullut ravinnon lautasmallista, nyt on aika perehtyä mielen lautasmalliin. Sen on kehittänyt David Rock ja Daniel J. Siegel (Healthy Mind Platter). Malli pohjautuu ajatukselle siitä, että saat arkeesi ryhtiä antamalla aikaa jokaiselle mallin osa-alueelle jokaisena päivänä. Saat itse löytää omat mittasuhteesi ja tapasi toteuttaa näitä. Houkuttele sisälläsi asuvaa luovuutta (kyllä se siellä on, usko pois!) löytämään uusia arjen tapoja elää näitä nyt elämässäsi todeksi.

Mielen lautasmalliin kuuluu seuraavat osa-alueet:

  • Aika keskittyä. Tämä tarkoittaa, että keskitymme johonkin tehtävään tai tekemiseen joko työ- tai vapaa-ajalla. Se voi myös olla jonkin asian valmiiksi saattamista. Tekemisestä tai aikaansaamisesta syntyvä tunne on mielen hyvinvoinnille hyvin tärkeää.
  • Aika leikkiä. Me aikuisetkin tarvitsemme tilaa spontaaniudelle, leikkisyydelle ja luovuudelle. Miten sinä voisit tätä toteuttaa? Hulluttelemalla itseksesi, lastesi kanssa, katsomalla jotakin huumoripitoista ohjelmaa tai päättämällä leipoa vaikka suklaapipareita?
  • Aika olla yhdessä tarkoittaa aikaa, jolloin olemme tekemisissä muiden ihmisten kanssa. Kaikilla meistä ei ole perhettä ympärillämme, mutta onnistuisiko yhteydenpito vaikkapa skypen tms. kautta tai perinteisellä puhelinsoitolla? Tai voisitko liittyä johonkin (järkevään) Facebook-ryhmään, jossa voisit käydä keskusteluja muiden ihmisten kanssa?
  • Aika liikkua. Myös sisällä voi liikkua, jos luontoon lähteminen ei nyt onnistu. Vain luovuus on rajana, mitä kaikkea sisätiloissakin voi tehdä eikä pienet tilat ole rajoite. Kyykkyyn meneminen tänään 10 krt, huomenna 20 krt, ylihuomenna 30 krt jne. Ja avot – kesän tullen olet vähintään yhtä hyvässä kunnossa kuin nyt.
  • Aika pysähtyä itsensä äärelle. Löydä jokaisesta päivästä myös hetki, jolloin kuulostelet, mitä sinulle juuri nyt kuuluu. Tunnustele kehosi tuntemuksia, tutki omia ajatuksiasi ja omia tarpeitasi. Muista myös tuntea myötätuntoa itseäsi kohtaan! Tutki, mitä voit tehdä oman hyvinvointisi eteen juuri nyt. Salli itsesi unelmoida.
  • Aika rentoutua. Tällä tarkoitetaan aikaa, jolloin voit vain olla ilman tavoitetta ja antaa mielesi vaellella ja rentoutua. Se voi tarkoittaa sohvalla löhöämistä, pilvien tarkkailua, surffailua netin ihmeellisessä maailmassa, musiikin kuuntelua, kirjan lukemista, meditaatio- tai hengityshetkiä. Salli tämäkin vaihe itsellesi hyvällä omatunnolla, sillä sinunkin pitää saada ladata akkujasi.
  • Aika nukkua. Hyvinvoinnin ja terveyden näkökulmasta unen merkitys on kiistaton. Aivosi ja mielesi tarvitsevat mahdollisuuden palautua päivän rasituksista. Unen määrä ja laatu vaikuttavat mm. mielialaan, oppimiskykyyn, muistin toimintaan ja vireyteen. Jos nukkumatti ei viihdy sinun luonasi, pohdi, miten ja kenen avustuksella voisit lähteä tätä pulmaa ratkomaan. Pienikin askel on aina askel eteenpäin.

 

Testaa tätä päivä, kaksi, viikko ja pysähdy tiedostamaan, mikä arjessasi muuttuu. Ainakin ohjattavallani (alun kysymyksen esittäjällä) arki muuttui radikaalisti parempaan suuntaan.

Tämä malli toimii muuten myös koronaeristyksen ulkopuolellakin ?.