Miten selvitä, kun huolet ottavat vallan?

Eija Pelkonen

Moni meistä uskoo optimismin ja positiivisuuden voimaan. Mutta mitä tehdä, kun huoli kalvaa mieltä eikä vain pysty olemaan aina optimistinen? Tällaisena hetkenä onkin epäinhimillistä vaatia itseltään tai kanssaihmisiltä jatkuvaa pirteää asennetta! Onneksi ihmisellä on tässäkin tilanteessa muitakin keinoja käytettävissään elämänuskon ylläpitämiseksi.

Monen ihmisen mielen täyttää nyt huoli elämän perusasioista: terveydestä, ruuan saannista, toimeentulosta, työpaikan säilymisestä tai sen menettämisestä. Tai tunnemme huolta siitä, miten pitää yhteyttä rakkaisiin ja läheisiin, miten järjestellä arjen sujuminen ja lasten koulunkäynti, miten harrastaa tai kehittää itseänsä jne.

Ihmisen yksi perustarpeista on tuntea hallitsevansa elämänsä tapahtumia. Me olemme nyt kohdanneet yhteisen haasteen, pelottavan ärhäkkään ja näkymättömän viruksen, joka on mullistanut elämämme ja vienyt tai viemässä ihmisiltä hallinnan tunteen. Meillä ei ole vielä lääkkeitä koronavirukseen, mutta hallinnan tunteen takaisin saamiseksi kyllä on. Niitä kutsutaan mielen vastalääkkeiksi.

Mielen vastalääkkeet

Nyt jos koska tarvitaan oman mielen tietoista johtamista. Oheinen lista ei ole kaikenkattava, mutta tällä pääset hyvään alkuun. Listaa ei myöskään ole laadittu siten, että kaikkia sen kohtia pitäisi kaiken aikaa pystyä toteuttamaan. Sen sijaan poimi listasta se täsmälääke, jota juuri nyt tunnet itsesi tarvitsevan. Pääasia on, että ”lääkitset” itseäsi nyt säännöllisesti, esimerkiksi joka päivä johonkin tiettyyn aikaan. Näin saat palautettua itseäsi oman vaikutusvaltasi äärelle ja mielesi saa kipeästi tarvitsemaansa tunnetta omien vaikutusmahdollisuuksien säilymisestä.

Hyväksy tunteesi

Tunnista ja hyväksy kielteisetkin tunteesi, kunhan muistat että tunteet ja toiminta ovat kaksi eri asiaa. Elämme poikkeustilanteessa ja niin mielesikin toimii poikkeustilanteessa. Kielteiset tunteet ovat syntyneet suojelemaan meitä, joten ne tekevät nyt tärkeää tehtäväänsä. Niiden kanssa ei ole välttämättä kovin mukavaa tai helppoa elää, mutta pärjäät kyllä, kunhan muistat huolehtia itsemyötätunnon taidoista. Tai halutessasi voit syventyä enemmän siihen, miten omat tunteet voi valjastaa voimavarojen kasvattamisen keinoiksi.

Johda mieli huomaamaan ilon ja kiitollisuuden aiheita

Kiinnitä huomio asioihin, jotka tässäkin poikkeustilanteessa pysyvät, jäävät jäljelle, tuottavat iloa ja joista voit tuntea kiitollisuutta. Tai arjen uusiin tapahtumiin tai rakentamiisi uusiin rutiineihin, jotka tuntuvat hyvältä ja mielekkäiltä. Jos et heti sellaista/-ia ajatuksissasi löydä, niin älä anna periksi vaan jatka sitkeästi niiden etsimistä. Sillä ennemmin tai myöhemmin mielesi sellaisia kyllä löytää!

Ota käyttöön helikopterinäkö

Asiat näyttävät toisenlaisilta, kun niitä katsoo kauempaa tai osana suurempaa kokonaisuutta. Myös ajallisen perspektiivin ottaminen auttaa. Voitko asettua ikään kuin kärpäseksi kattoon tarkkailemaan tapahtumia? ”Niin, tämä tapahtuu nyt minulle, perheellemme kaupunkimme asukkaille, suomalaisille, ammattikuntani edustajille jne. Historian saatossa on selvitty muistakin taudeista, mitäköhän he ovat silloin ajatelleet ja minkä varassa selvinneet”.

Kirkasta jo olemassa olevat omat selviytymistaitosi

Olet aiemminkin selviytynyt. Oletko edes tietoinen niistä vahvuuksistasi ja voimavaroistasi, joiden avulla olet aiemminkin selvinnyt? Nyt jos koska voit ottaa aikaa tällaiselle itsetutkiskelulle. Sitkeän Selviytyjän voimavaraoppaista saattaisit löytää apuja.

Kampita hetkeksi huolesi

Huoliakin voi yrittää hallita, vaikka niiden poistaminen olisi mahdotonta. Sitkeän Selviytyjän Lataamoon on muutaman päivän sisällä tulossa ilmainen työkalu, jonka avulla tämä onnistuu. Huolesta voi nimittäin ottaa koppia esimerkiksi viettämällä päivittäin huolihetkiä. Tai kirjoittaa huolipäiväkirjaa. Idean jujuna on, että antaa vain tietyn ja rajatun ajan päivästä huolien jäsentämiselle ja ongelmien pohtimiselle. Silloin huolet eivät pääse salakavalasti viemään kaikkea aikaamme ja energiaamme.

Kuten sanottu, näillä lääkkeillä pääset hyvään alkuun. Sitkeä Selviytyjä tulee palaamaan vielä asiaan ja esittelemään lisää mielen vastalääkkeitä. Muista että nämä lääkkeet ovat sinussa jo valmiina, riittää että poimit ne sieltä käyttöösi. Pidä huolta itsestäsi ja pidetään yhdessä huolta toisistamme!