Miten opin ratkaisemaan asioitani?

Eija Pelkonen

Väsyttää nämä ainaiset huolet. Ne vievät energiaa, upottavat kaiken aloitteellisuuden, sammuttavat luovuuden, enkä ole nyt edes järin mukava ihminen läheisilleni (enkä itselleni). Ja niin vain tulee tarvottua samoin ajatuksin ja samoin askelin päivä kerrallaan eteenpäin. Mutta haluanko edes mitään muuta? Onko märehtiminen kuitenkin minulle ravitsevampaa tai ainakin helpompaa kuin sen jonkin pienen asian muuttaminen, jonka avulla elämä voisi olla hieman mielekkäämpää?

Näin joulun jälkipäivinä, kun on aikaa hetkinen hengähtää, tulee helposti miettineeksi mennyttä ja pian alkavaa uutta vuotta. On se aika vuodesta, jolloin pohtii, millaisia uudistuksia haluaisi elämäänsä ja mitä olisi valmis niiden eteen tekemään. Tämä jälkimmäinen houkuttaisi jättää kokonaan laskuista pois, mutta tosiasia lienee, että vain itse jotakin tekemällä jokin uusiutuminen on mahdollista.

Mutta pitääkö sitten uusiutuakseen lähteä radikaalille muutoksen tielle? Vastaan että ei tarvitse! Sillä ratkaisun avaimia voi jokainen meistä lähteä rakentamaan ajattelu- ja toimintamallista, jossa märehtimisen sijaan keskitytään etsimään ja rakentamaan itselle sen hetkisessä tilanteessa sopivimpia ratkaisuja (malli on tuotu Suomeen nimellä ratkaisukeskeisyys).

Ratkaisutaitojen opiskelu ei ole poisoppimista mistään vanhasta, vaan maanläheinen ote mihin tahansa elämässä vastaan tulevaan tilanteeseen. Eikä se ole ongelmien kieltämistä tai mikään temppukokoelma, vaan huomion painopisteiden muuttamista. Lyhyesti tiivistettynä ratkaisutaidot voisi määritellä myös näin: Jos jokin asia elämässäsi ei toimi, älä jatka sen tekemistä vaan tee sen sijaan jotain muuta.

Jotta hyötyisit ratkaisukeskeisyydestä, aloita kysymällä itseltäsi nämä kysymykset:

  1. Uskotko, että sinussa on jo olemassa ne vahvuudet ja voimavarat, jotka mahdollistavat itsellesi eteenpäin menemisen? Jos uskot, jatka eteenpäin. Jos et, jatka sen miettimistä kuka tai mikä näitä voimavaroja sinulle voisi tuoda ja koska (ja kerro minullekin, jos löysit näihin vastaukset ?).
  2. Oletko valmis kiipeämään ylös märehtimisen suosta? Toisin sanoen työstämään asioita siten, että huomaat ongelmien ohella myös ne asiat, jotka elämässäsi toimivat (kaikesta huolimatta) ja ovat hyvin? Jos et ole, niin sinulla on varmaan siihen hyvät syysi ja voin vain toivoa sinulle oivalluksen lampun syttymistä. Mitä pikemmin, sen parempi sinulle.
  3. Oletko valmis tekemään tietoisen päätöksen siitä, että jatkossa katseesi suuntautuu menneisyyden ongelmien vatvomisesta enemmän tulevaisuuteen ja sen mahdollisuuksiin? Jos kompastut tähän kysymykseen, kysy itseltäsi miksi näin on. Ja etsi itsellesi ammattilainen (psykoterapeutti / coach / työnohjaaja tms.), jonka kanssa voit asiaa käsitellä.

Mutta jos vastasit kaikkiin kysymyksiin kyllä, niin tervetuloa Sitkeän Selviytyjän uuteen vuoteen 2020, jonka kaikki verkkokurssit, oppaat, valmennukset ja blogit perustuvat omien jo olemassa olevien voimavarojen tietoiseen vahvistamiseen ja kehittämiseen mm. ratkaisutaitoja hiomalla.

Ehkä vielä kysyt itseltäsi, miksi sinun kannattaa kehittää ratkaisutaitojasi? Löydä tähän oma vastauksesi. Minä vastaan, että siksi koska se vaikuttaa ihmisen mielialaan, tunteisiin ja tätä kautta ihmisen kaikkeen toimintaan. Eli vatvojankin on halutessaan mahdollisuus päästä takaisin oman elämänsä ohjaksiin! Tuletko mukaan?

Sitkeä Selviytyjä toivottaa sinulle mielekästä vuodenvaihdetta ja merkityksellistä alkavaa uutta vuotta 2020!