Miten opettelisin kuulemaan omaa sisäistä ääntäni?

Eija Pelkonen

Meillä on ympäristössämme paljon seireenejä. Tiedäthän, sellaisia yhteisesti jaettuja ajattelumalleja tai ajatusharhoja, jotka houkuttelevat luokseen ja otteen meistä saatuaan ”repivät kappaleiksi”, eli vievät voimavaramme ja eksyttävät pois oman sisäisen viisauden lähteiltä. Miten sinä voit itseäsi näiltä suojata jotta kuulisit jälleen oman viisautesi?

Vaihe 1: Tarkista omat käsityksesi

Kirkasta ensin itsellesi, mitä asiasta ajattelet ja kuinka tärkeää oman sisäisen viisauden löytäminen ja kuunteleminen sinulle on. Uskotko omaan viisauteesi ja siihen, että sinussa on kaikki sinulle tarpeellinen tieto jo olemassa? Vai onko sisäisen maailmasi ääni keskittynyt vähättelemään, syyllistämään ja rajoittamaan itseäsi ja viisauttasi? Jos näin on, se on suurin ääniharhasi, joka on voitettavissa jos niin tahdot. Siitä seuraakin sitten jatkokysymys: uskotko pystyväsi tähän?

Vaihe 2: Tunnista seireenit

Me olemme oman aikakautemme, maantieteellisen kulttuurimme ja kasvatuksemme muovaamia. Ihmisen vahvimmat tarpeet ovat sosiaalisia, eli haluamme kuulua johonkin ihmisjoukkoon ja saada osaksemme arvostusta. Pelkäämme joutuvamme vastoin tahtoamme eristetyksi muista ihmisistä. Siksi moni meistä ajattelee, että minun kuuluu ajatella ja tehdä samoin kuin kaikki ne muut, joiden joukkoon haluan kuulua.

Avaan tätä kahdella esimerkillä. Kaikki puhuvat tänään kiireestä. Tuntuu siltä, että kiireestä olisi tullut ihmisarvon merkki ja merkki siitä, että on tehokas ja kuuliainen kansalainen. Ajatteletko sinäkin näin vai oletko jo ymmärtänyt, miten haitallista ihmiselle on jatkuva kiireestä puhuminen?

Toinen esimerkki kumpuaa tästä harmaasta ja sateisesta marraskuusta. Olet varmaan kuullut yhden jos toisenkin sadattelevan sitä, miten tämä kurja keli ja vuoden pimein aika masentaa tai vie voimavaroja? Mutta entä jos oletkin täynnä energiaa ja koet nyt olevasi parhaimmillasi? Uskallatko tuoda oman eriävän mielipiteesi esille, vai katsotko viisaammaksi olla siitä hiljaa ja myötäillä vain enemmistön mielipiteitä?

Sanat luovat todellisuutta ja aivomme uskovat sanoja. Oman hyvinvoinnin näkökulmasta ei ole yhdentekevää, mitä sanoja omaan tietoisuuteensa syöttää. Miksi siis ottaa muiden mielipiteitä kannettavakseen jos siinä itsellekin uhkaa käydä huonosti? Voisitko taltuttaa tämän seireenin yksinkertaisesti toteamalla (ja ainakin itsellesi myöntäen), että itse näet asian eri tavalla? Voitko antaa itsellesi luvan pitää oman mielipiteesi, kun tunnet sen olevan sisäinen tahtosi, ja antaa myös toisen osapuolen pitää omansa?

Vaihe 3/4: Pysähdy kuulemaan ja kuuntelemaan sisäistä ääntäsi

Miten ja mistä sitten voit tunnistaa tuon sisäisen ääneni kaiken metelin keskeltä? Ensinnäkin tuo ääni on kaikissa meissä, se ei koskaan hiljene. Voit aloittaa kutsumalla sen lempeästi esille. Se ei tule esiin pakottamana tai painostettuna, vaan edellyttää sinulta pitkäjänteisyyttä pysähtyä ja rauhoittua vilpittömästi itsesi seuraan ja ajatustesi äärelle. Voit kysyä itseltäsi mm. seuraavia kysymyksiä:

  • mitä minä oikeasti haluan
  • onko tämä sitä, mitä aidosti nyt tarvitsen
  • tekeekö tämä hyvää minulle ja muille
  • mitä vaistoni tästä sanoo

Varsinkin aluksi voi olla vaikeaa tunnistaa oma aito sisäinen ääni tai tietäminen muusta mielen mölinästä. Sisäisen viisauden erottaa mm. siitä, että se ei koskaan ole ankaraa, nujertavaa, tuomitsevaa tai uhrautuvaa, vaan ennemminkin lempeää ohjausta kohti hyvää tekeviä valintoja. Sisäinen viisautesi haluaa aina sinulle parasta polkematta myös muidenkaan oikeuksia, sillä sen tärkein tutkapari on oma aito omatunto. Sinulle on voitu opettaa moraalisesti sellaisia asioita (=nk. opittu omatunto), joita vastaan sydämesi ääni taistelee. Silloin kuuntele tätä ääntäsi, joka tunnistaa kyllä oikeat asiat, kunhan pysähdyt pitkäjänteisesti sitä kuulemaan.

Vaihe 4/4: Vie asioita kärsivällisesti käytäntöön

Sisäisen viisauden kuuleminen ei aina tunnu helpolta eikä mukavalta. Tuo ääni voi nimittäin pyytää sinua avautumaan uudelle, astumaan epämukavuusalueellesi tai kohtaamaan jotain, jota tähän asti olet yrittänyt vältellä. Siitäkään huolimatta sitä ei kannata vältellä, sillä se johdattaa sinut kohden omien tarpeidesi tunnistamista, oman toimijuutesi vahvistumista ja kohti ihmisenä eheytymistä. Toisin sanoen se johdattaa sinua löytämään ne mahdollisuudet, joita juuri sinuun on rakennettu! Riittää, että etenet askel kerrallaan. Ja ensimmäinen askel on siis uskoa omaan sisäiseen viisauteensa ja antaa sille tilaa tulla kuulluksi!