Mitä sinä itsessäsi ruokit?

Eija Pelkonen

Meihin kaikkiin on sisäänrakennettuna kyky sekä hyvään että pahaan, monessa eri mittasuhteessa. Milloin viimeksi olet kysynyt itseltäsi, kumpaa sinä itsessäsi ruokit? Miten se arjessasi näkyy? Kumman ruokkiminen on helpompaa tai mieluisempaa? Vaikuttavatko muut ihmiset siihen, kumpaa ruokit?

Tämän kuukauden blogini on tarina, josta liikkuu monta eri versiota ja joka on monille ehkä jo entuudestaan tuttu. Tässä siitä yksi versio lisää.

Olipa kerran yhteisössä vanha, viisas, kokenut ja kaikkien kunnioittama päällikkö.

Yhteisön jäsenet halusivat tulla yhtä viisaiksi kuin päällikkönsä, joten he menivät kysymään häneltä, miten sellaiseksi tullaan. Vanha päällikkö kertoi: jokaisessa meissä on sekä hyvä että paha koira, jotka taistelevat tilasta ihmisessä. Paha koira on mm. kiukku, kateus, inho, ylimielisyys, vahingonilo, vääränlainen ylpeys, valheet, ylemmyydentunne, itsesääli ja jatkuva itsensä tai muiden kuritus. Hyvä koira on mm. toivo, ilo, rauha, tyyneys, oikeanlainen nöyryys, lempeys, hyvänsuopuus, anteliaisuus, myötätunto ja usko. Ja päällikkö jatkoi: on vain pidettävä huolta siitä, että hyvä koira voittaa. Jäsenet ihmettelivät, miten se elämän kurimuksessa voisi olla mahdollista. Päällikkö vastasi: Loppujen lopuksi, asia on hyvin yksinkertainen. Kysymys on vain siitä, kumpaa koiraa itsessänne ruokitte.

Mikä voisi olla sinun tämän hetken lupauksesi hyvän ruokkimiseksi? Miten se näkyy ja mitä siitä seuraa? Sinulle itsellesi, läheisillesi, ympärilläsi oleville?