Kiitollisuus on tehokas itsehoitolääke

Eija Pelkonen

Kiitollisuus on ihmisen supervoima, sillä se on nopein tie vahvistaa itse itseään.

Mitä on kiitollisuus

Kiitollisuus on tunne, joka herää, kun koemme saavamme tai kokevamme jotain, joka ei ole itsestään selvää. Se ei useinkaan herää automaattisesti, vaan hautautuu arjen hälinän, vaatimusten, suorituspaineiden sekä muiden huolien alle. Siksi sitä pitää tietoisesti herätellä ja opettaa oma mieli huomaamaan myös hyvien asioiden olemassaolo.

Kiitollisuus ei sinänsä ole olosuhteista riippuvainen vaan todellakin tahto- ja opettelukysymys. Olosuhteet kiitollisuudelle kuitenkin lisääntyvät usein iän myötä, kun moni itsestäänselvyys vanhenemisen myötä häviää. Myös menetyksen uhka ja koetut menetykset usein johtavat kiitollisuuden aiheiden tunnistamiseen. Kuinka moni meistä silloin katuukaan, miksi en osannut arvostaa sitä, mitä minulla oli vielä silloin, kun minulla se oli.

Kiitollisuus on yksi eheyttävimmistä tunteistamme

Lukuisat tieteelliset tutkimukset osoittavat, että kiitollisuus tekee ihmiselle uskomattoman hyvää. Sen harjoittaminen lisää hyvinvointia ja onnellisuuden kokemuksia, antaa energiaa ja rentouttaa, lievittää stressiä ja parantaa jopa unen laatua. Sillä on vaikutuksensa myös hyväntahtoisuuden lisääntymiseen, itsekkyyden vähenemiseen ja parempien sosiaalisten kontaktien syntymiseen.

Pienikin määrä lisää kiitollisuutta vaikuttaa isosti, sillä niin vahva on sen vaikutus mielenterveytemme suojaamisessa ja hoitamisessa. Eli kiitollisuuden hyvät vaikutukset eivät ole kiitollisuuden kohteen suuruudesta tai laadusta riippuvaisia, vaan pienen pienenkin tapahtuman huomaaminen omassa arjessa riittää. Esimerkiksi, kun näkökenttään eksyy kaunis perhonen (kuten juuri tätä kirjoittaessani), ja muistan siitä iloita.

Mikä kiitollisuutta haastaa

Joskus epäonnistumiset ja virheet vievät pohjaa kiitollisuudelta – varsinkin, jos omat onnistumisen kriteerit ovat kovin korkealla. Osalle ihmisistä kiitollisuuspuhe on lässyttämistä ja pienetkin ilonaiheet lapsellisia. Jos kuulut tähän joukkoon, kannattaa lukea uudelleen edellisen kappaleen teksti kiitollisuuden harjoittamisen terveysvaikutuksista.

Kiitollisuus on taito, jota kannattaa harjoittaa

Aloittaminen ei aina ole helppoa, varsinkaan jos aiempaa kokemusta ei itsellä ole, mutta tässä taidossa on mahdollista kehittyä nopeastikin. Kiitollisuutta ei voi pakottaa, mutta vauhtiin päästyä aiheita kiitollisuuteen on löydettävissä jopa rankoissakin elämänvaiheissa.

Voit aloittaa miettimällä, mitä kaikkea pidät elämässäsi itsestäänselvyyksinä. Entä jos ne katoavat? Löydätkö tämän menetyksen uhan kautta aiheita kiitollisuuteen tässä ja nyt?

Yks hyvä tapa harjoittaa tätä jaloa taitoa on pitää kiitollisuusmietiskelyhetki iltaisin, mistä kaikesta voit sinä päivänä tuntea kiitollisuutta. Kohteet voivat olla hyvin pieniäkin, esimerkiksi: ”tänään ei tapahtunut mitään kamalaa”, tai ”selvisin tästäkin päivästä”.

Jos sinun on luontaista tarttua kynään, voit pitää kiitollisuuspäiväkirjaa, johon listaat kerran pari viikossa omia kiitollisuudenaiheitasi. Tai kirjoita kiitollisuuskirje jollekulle, jonka kanssa olet ollut tekemisissä elämäsi varrella ja kerro kirjeessä, miksi olet kiitollinen juuri hänelle. Kirjettä ei tarvitse lähettää, sillä se toimii ihan näinkin. Toki sen lähettäminen taatusti ilahduttaa saajaansa😊

Voit myös pitää voitettujen vaikeuksien muisteluhetkiä. Eli kun mietit sinulle hankalia tilanteita, joista kuitenkin olet selvinnyt, niin saat hyvää perspektiiviä vertaamalla näitä kahta olotilaa. Kaupanpäälliseksi teet itsellesi näkyväksi oman selviytymispakkisi olemassaoloa.

On valintasi sitten yksi näistä keinoista, tai harjoitutat näitä kaikkia, tärkeintä on, että pääset alkuun ja jatkat ainakin muutaman kuukauden ajan. Tulet nimittäin huomaamaan kiitollisuuden harjoittamisen vaikutukset nopeammin kuin uskotkaan!