Tiedätkö, mikä on yksi toimivimmista, helpoimmista ja myös väärinymmärretyimmistä työkaluista pahaan tai tyhjään oloon?

Eija Pelkonen

Tulevaisuus pelottaa. Epävarmuus tuntuu vievän viimeisetkin voimat. Mitään ei oikein uskalla suunnitella. Tavallinen arki ei jaksa tuntua oikein miltään. Haluaisitko muutosta, tehdä jotakin tilanteen parantamiseksi?

Nyt esittelen sinulle työkalun, joka tutkimusten mukaan näyttää parhaiten selittävän ihmisen yleistä onnellisuutta. Mikä parasta, tuo työkalu on jo elämässäsi ja voit ottaa sen käyttöösi heti kun haluat. Kyseessä on kiitollisuus.

Pyydän sinua hetkeksi pysähtyä pohtimaan, mitä sinä tähän asti olet ajatellut kiitollisuuden voimasta? Onko se sinulle jotakin lällyä tyhjänpuhumista vai oletko saanut jo kokea sen huimat vaikutukset? Tutkimustulokset nimittäin osoittavat, että kiitollisuus lisää hyvinvointia, optimismia, itsen arvostamista, innostuneisuutta, yleistä energisyyttä, päättäväisyyttä sekä suoriutumista ja vähentää stressiä, ahdistuneisuutta, masentuneisuutta ja itsekkyyttä. Pienellä asialla saa aikaan vaikka mitä, mutta miksi emme juuri muista käyttää sitä ja hyödyntää sen voimaa?

Kiitollisuus on tunne, joka herää, kun ihminen kokee saavansa jotain, joka ei ole hänelle itsestään selvää. Niinpä kiitollisuuden tunne lisääntyy iän myötä, kun moni itsestäänselvyys häviää. Mutta pitääkö odottaa vanhenemista tai jotakin onnettomuutta/menetystä, jotta heräisi huomaamaan, mistä kaikesta ympärillä olevasta voikaan olla kiitollinen?

Kiitollisuus hautautuu helposti arjen hälinän, suorituspaineiden sekä muiden huolien alle (lataa Sitkeän Selviytyjän Lataamosta halutessasi ilmainen opas: Huolirepun tyhjentäminen). Kiitollisuutta saattaa olla myös vaikea tuntea, jos omat suorituskriteerit ovat kovat ja on tottuneempi itsekritiikkiin kuin itsemyötätuntoon. Kriittisyys tuntuu edelleen olevan yhteiskunnassamme suositeltavampaa ja jotenkin hyväksyttävämpää kuin kiitollisuuden aiheiden pohdinta.

Kiitollisuusaiheiden löytäminen saattaa yksilöstä tuntua vaikealta myös silloin, jos siitä aiemmin ei ole kokemusta. Mutta koskaan ei ole liian myöhäistä opetella tätäkään taitoa! Koronatilanteen ehdoton hyvä puoli onkin mielestäni siinä, että se on opettanut meitä paremmin huomaamaan elämässämme asioita, jotka eivät olekaan itsestään selviä.

Sillä ei ole olemassa niin pientä asiaa, josta ei voisi olla kiitollinen. Jo sekin, että voi todeta, että tänään ei tapahtunut mitään kamalaa, riittää kiitollisuuden työkalun käyttöönottamiseen. Ihminen voi olla kiitollinen olosuhteista elämässään, ihmisistä ympärillään, koetuista asioista, luonnosta, mahdollisuuksista, selviytymisestä, hyvistä teoista jne.

Keinoja lisätä omaa kiitollisuuttaan on useita. Voit iltaisin ennen nukkumaan menoa pohtia sen päivän kiitollisuusaiheita (allekirjoittanut on harrastanut tätä useita vuosia, ja voin vakuuttaa, että toimii!), pitää kiitollisuuspäiväkirjaa, kirjoittaa kiitollisuuskirjeitä, muistella jo voittamiasi ja selättämiäsi vaikeuksia. Joskus nimittäin tämänhetkistä hyvää oloa voi olla vaikea huomata ilman vertailua siihen, miten huonosti asiat ovat joskus olleet tai voisivat edelleen olla.

Eli voit halutessasi lähteä kehittämään kiitollisuustaitojasi. Pääset hyvään alkuun miettimällä, mitä kaikkea sinun elämässäsi on juuri nyt sellaista, joka ei ole itsestään selvää?